Public Square Redesign
completed work › public square redesign

Public Square Redesign

left
Photo Credit: Sahar Coston-Hardy Photo Credit: Sahar Coston-Hardy Photo Credit: Sahar Coston-Hardy Photo Credit: Sahar Coston-Hardy Photo Credit: Bob Perkoski Photo Credit: Bob Perkoski photo credit: Bob Perkoski Photo Credit: Bob Perkoski photo credit: Bob Perkoski Art Wall photo credit: Bob Perkoski Brian Jasinski Artwork Brian Jaskinski Artword Dakarai Akil Artwork Dakarai Akil Artwork photo credit: Bob Perkoski An early vision of Public Square Public Square during construction Public Square before construction Photo Credit: Sahar Coston-Hardy
right

About the Work

The summer of 2016 was an exciting time for Cleveland, a transformed Public Square, a project led by LAND studio for more than a decade, opened in June as thousadns of new people were welcomed to the city for the Republican National Convention. 

"The first impression created by the project is stunning. It looks like the square...is going to be knockout beautiful and unlike any other public space in the city." - Steve Litt, Art & Architecture critic from the Plain Dealer.

The Square's transformation funded by public, private, and philanthropic investments creates a new space, destination, and vital crossroads at the heart of our city. 

About the design

The previous four quadrants of Public Square are merged into a single public park, intended for use throughout the year for a range of programs and events. Landscape creates a soft colorful space that invites people in and encourages them to stay.

The new Public Square creates a space that is inviting and flexible. The northern half includes a green sloped lawn with an overlook and concert hill. Well-suited for casual everyday use, this design also creates a natural amphitheater for events like movie nights and concerts. The southern half of Public Square is a hardscape plaza that includes a café and seating, a speaker’s terrace, the Soldiers and Sailors Monument, and a mirrored-fountain water feature.

LAND studio, in partnership with James Corner Field Operations, best known for New York’s High Line, crafted a visionary plan for Public Square. Together with the Group Plan Commission (GPC) we created true placemaking – equally weighted between physical transformation and ongoing programming that makes Public Square a vibrant hub for Cleveland, day and night, year round.

Creative Team

Cleveland Urban Design Collaborative - http://www.cudc.kent.edu

Donley's - http://www.donleyinc.com/

James Corner Field Operations - http://www.fieldoperations.net/

Nelson Nygaard - http://www.nelsonnygaard.com/

Media

Public Square received, local, national, and international coverage for its redevelopment. 

The New York Times
Politico Magazine
The Plain Dealer
City Lab
The Plain Dealer   
The New York Times 

Other Facts

Temporary public art from local, regional, and international artists will continue to be installed throughout the square. Stay tuned for more updates as the summer of 2017 brings new installations.

featured project location pin

location

Euclid, Ontario, & Superior
Downtown Cleveland, Ohio 44113

comments (+) Comment

davart 2 years ago

Wouldn't it be best to update the Public Square redesign with the actual cafe design? Th updated construction photo view looking towards The Old Stone Church will be destroyed as well as the view from the old north west quadrant's diagonal view of Tower City. Why is this not shown and why was the design altered. Whom is the vendor and what art is planned for the back side of the cafe.

Thanks so much for your comment. Nora Romanoff, from our staff, is managing the Public Square project. She'd love to share with you some of the thinking on dimensions, view sheds and our plans for the café wall. She can be reached via email at (nromanoff at land-studio dot org). In the meantime, we will update our rendering with the newest café design – thanks for the reminder.

Bryan Tobias 4 years ago

I think this is incredible. I think a mix between web and forest would be perfect. :) I think that it should be easy to utilize all of the four squares without having to cross the busy street that separates them.

stay connected

see our work

make a donation

Irishtown Bend
stay connected Site design and development by FORM